Šta je folija za automobile i čemu služi?

Osnovni materijal auto-folija je poliester, folija je vizualno  providna, poseduje samolepljivi sloj, a montira se na staklene površine automobila i ima višestruku namenu. To može da bude toplotna zaštita, bezbednost, onemogućavanje spoljašnjeg pogleda u unutrašnjost automobila, zaštita od UV zraka, ili jednostavno, poboljšan estetski izgled i dizajn.

Montiranje auto-folija može da Vam pruži mnoge prednosti i pogodnosti, ali pođimo redom; osim tradicionalnog zatamnjenja, zbog čega još može da bude korisna folija za automobile, ali samo u slučaju ako izaberemo profesionalno izrađen, kvalitetan proizvod:

Verovatno je svako već osetio i iskusio nesnosnu letnju toplotu Sunca koja prodire kroz prozorska stakla automobila, i na razne načine ste pokušali da pronađete rešenje: zasenčenjem pomoću raznih figura, ili pomoću peškira, ili tekstilnim pelenama - u cilju da zaštitite decu i ostale putnike od vreline sunčevih zraka. Međutim, ovakva rešenja nikako ne možemo nazvati estetskim, vrlo su opasna zbog mogućnosti saobraćajnih nezgoda i mada su u retkim slučajevima efikasna, daleko su od najboljeg rešenja! Evo prvog razloga zašto da se opredelite za auto-folije. Ako montirate auto-folije na stakla, vreli sunčevi zraci će biti filtrirani i neće doći do opekotina na koži. Ako izaberemo obojenu verziju, tada smanjujemo količinu ulazne svetlosti, što često može da izazove smetnje. Iz istog razloga koristimo i naočare za Sunce. Auto-folije koje nisu montirane samo u cilju poboljšanja dizajna,  a to su folije za automobile koje obezbeđuju zaštitu od toplote - smanjuju unutrašnju temperaturu i obezbeđuju svežiju unutrašnjost automobila. Znači, auto-folija poboljšava komfor pri putovanju, a takođe doprinosi opštem osećaju boljeg komfora.

Pošto se pomoću folija za automobile temperatura u unutrašnjosti vozila smanjuje, kod automobila sa klima uređajem, rashladni uređaj funkcioniše sa mnogo manjim intenzitetom. Znači, na posredan način se postiže ušteda energije, jer se manje goriva troši za hlađenje unutrašnjosti vozila, što ne bi bio slučaj da auto-folije nisu montirane na stakla.

Visoka temperatura u automobilu može da prouzrokuje umor, sporije reakcije tokom vožnje i slabiju koncentraciju kod vozača, što povećava opasnost od saobraćajnih nezgoda. Pomoću auto-folija se temperatura u vozilu može smanjiti, a sa tim i putovanje postaje bezbednije.

Sunčeva energija koja prodire kroz automobilska stakla, ne izaziva samo osećaj vreline ili zaslepljujuću svetlost, već i UV zraci proditu u unutrašnjost vozila, a njihovo štetno dejstvo je opšte poznato, pošto leti u meteorološkim izveštajima često upozoravaju na vrlo visok stepen UV zračenja. Na osnovu izvršenih merenja od strane neutralnih stručnjaka, dokazano je da u mnogim slučajevima UV odbijanje tj. filtriranje fabrički obojenog stakla ne može da se poredi sa efikasnošću stakla na koje je montirana auto-folija, što znači, da je i na fabrički znatno zatamnjeno staklo, opravdano montiranje folije - sa aspekta UV zaštite. Sa povećanjem efikasnosti filtriranja UV zraka, znatno se može umanjiti bleđenje unutrašnjosti vozila, a takođe se umanjuje mogućnost nastanka kožnih obolenja usled dejstva UV zraka. Odbrana od UV zraka je posebno važna kod porodica sa malom decom, pošto su dečija koža i oči naročito osetljive na dejstvo UV zraka /što je još izraženije kod dece mlađe od 6 meseci/. Odgovarajuća UV zaštita koja je prisutna u folijama, važna je i sa aspekta same auto-folije, jer ako UV zraci oštećuju našu kožu ili razne predmete, isto tako štetno deluju i na samu foliju, koja prevremeno stari, ako prilikom proizvodnje nije na odgovarajući način primenjen UV filtrirajući sloj - ili u slučaju kvalitetnih proizvoda - više slojeva.

 

Korišćenjem folija za automobile, možemo da se zaštitimo od provalne krađe, kao i da u slučaju saobraćajnog udesa znatno umanjimo mogućnost telesnih povreda nastalih rasprskavanjem sitnih čestica stakla. Montiranjem sigurnosno-bezbednosnih autofolija na stakla, ono se teže lomi, a u slučaju lomljenja zadržava delove stakla u jednom komadu. Na osnovu laboratorijskih ispitivanja, utvrđeno je da bezbednosna auto-folija odgovarajuće debljine (175 microna), može da uspori odnosno produži vreme provale u automobil čak za 40 sekundi. („Bezbednosna auto-folija video test-lomljenja") Bezbednosna folija za automobile je veoma korisna i u slučaju saobraćajnog udesa. Polomljena bočna stakla mogu da oštete aktivirane vazdušne jastuke, koji tada ne mogu da pruže odgovarajuću zaštitu, a može se desiti da se sitne staklene čestice rasprše između putnika i vazdušnog jastuka, te da vazdušni jastuk sitne komade stakla utisne u lice putnika, a što može da bude i fatalno po život. („Bezbednosna auto-folija DEKRA video test-lomljenja") Ako je montirana bezbednosna auto-folija, u slučaju saobraćajnog udesa razbijeno staklo drži u jednom komadu, te se mogućnost nastanka telesnih povreda smanjuje.