Ponešto o istorijatu folija za automobile

Na samom početku primene folija, folije nisu korišćene na automobilskim staklima, već isključivo na građevinskim objektima i to u cilju zasenčenja. Ove folije su već više od 60 godina dostupne na tržištu,  a nastale su zahvaljujući proizvodnji tepiha na bazi poliestera. Jednu od prvih vrsta folija je proizveo Jueles Hermes, vršio je bojenje poliestera, a tadašnju tehnologiju je iskoristio i u druge svrhe, i to za proizvodnju folija koje menjaju boju stakla, a istovremeno povećavaju zaštitu od toplote. Preduzeće čiji je osnivač bio Hermes i danas je vodeći svetski proizvođač folija, a svoju delatnost obavlja u svojstvu divizije Solutia Inc. I današnja tehnologija proizvodnje folija se bazira na nasleđu nekadašnje tehnologije proizvodnje tepiha, naravno, u mnogo savremenijoj verziji, a koja se zove: tehnologija crpljenja i bojenja.
Na osnovu priča i mišljenja stručnjaka iz ove oblasti, auto-folije su osmišljene krajem sedamdesetih godina, kada je jedan snalažljivi montažer folija montirao folije na automobilska stakla, a ne na prozore građevinskih objekata. Znači, prema predanjima je prva folija za automobile, jedan od proizvoda Jueles Hermesa, rođena iz grupe proizvoda LLumara-a za građevinske objekte.
Danas već svaki veći proizvođač folija poseduje proizvode (folije) i za građevinske objekte, a i za automobile. Prilikom izbora auto-folija, veoma je važno da se opredelite za kvalitetne folije za automobile, pošto nekvalitetne, jeftinije auto-folije imaju znatno kraći vek trajanja, vizualno nisu savršene, gube na estetskom izgledu, ne obezbeđuju savršenu vidljivost, a sa tim mogu da izazovu probleme tokom vožnje, što može dovesti do saobraćajnog udesa.