Koji proizvodi postoje u sferi auto-folija?

Postoji mnogo raznovrsnih folija za automobile. Na više načina se mogu izvršiti poređenja među njima, a verovatno je najpouzdaniji način poređenja, tehnologija po kojoj se proizvode. Potrebno je da redom analiziramo ,,hight-tech,, materijale.

Folije za automobile bojene u lepilu

Osnovu ovih proizvoda čini bezbojni sloj poliestera, što po pravilu nije kvalitetan osnovni materijal, pošto govorimo o samim počecima proizvodnje folija za automobile. Boju auto-foliji daje sloj lepila pomoću kojeg se folija montira na staklo. Loše svojstvo navedenog je da auto-folija brzo bledi ili menja boju, tako da u mnogim slučajevima protekom jedne ili dve godine auto-folija postaje ljubičasta, ili u gorem slučaju, postane bezbojna. Ako folija poseduje zaštitni sloj protiv ogrebotina, lošeg je kvaliteta i brzo gubi osnovna svojstva. Ovakva tehnologija u proizvodnji folija se koristi prvenstveno u Aziji, odnosno u Koreji. Cena im je prilično niska, a to je odraz i pokazatelj veoma lošeg kvaliteta. Ako se uopšte daje garancija za ovakve proizvode, daje se za vremenski perod od samo godinu dana.

Dubinski bojene folije za automobile

Osnovu dubinski bojenih proizvoda daje jedan ili više slojeva bojenog poliestera. Kod ovih proizvoda se primenjuje specifičan proces bojenja. U zavisnosti od toga kakva svojstva poseduje osnovni materijal koji se koristi za dubinsko bojenje, auto-folija može imati konstantnu - stabilnu boju ili varijabilnu boju. Danas mnogi og većih proizvođača koriste tehnologiju stabilnih boja, ali je činjenica da trenutno vrlo malo proizvođača poseduje tehnologiju dubinskog bojenja. Između dubinsko bojenih materijala  mogu da budu prilično velike razlike, u zavisnosti od toga, da li poseduju već spomenutu tehnologiju stabilnih boja ili ne, zatim, da li je i tokom dubinskog bojenja UV zaštitni sloj dospeo u foliju i u lepilo. Isključivo dubinski bojene folije za automobile imaju prvenstveno funkciju poboljšanja estetskog izgleda automobila, zatamnjenjem staklenih površina na vozilu. Imaju umerenu toplotnu zaštitu. Za dubinski bojene proizvode, trenutno proizvođači daju garanciju od dve do sedam godina. Ovaj tip je dostupan i u verziji bezbednosnih folija za automobile.

Aluminijumske ,,parene‚‚ folije za automobile
Ove folije za automobile, kako im već i ime nagoveštava, sadrže sloj aluminijuma, koje u poređenju sa dubinski bojenim folijama, obezbeđuju znatno bolju i veću toplotnu zaštitu. Ove folije za automobile po pravilu poseduju jedan sloj dubinskog bojenja, koji određuje boju i stepen zatamnjenosti folije za automobile. Stepen zatamnjenosti, kao i sposobnost odbijanja toplote auto-folije, zavisi i od sloja aluminijuma. Trenutno su na tržištu veoma popularne i tražene folije za automobile koje poseduju sloj aluminijuma, zbog povoljne cene, kao i zbog efikasne toplotne zaštite koju pružaju. Garancija za ove proizvode je do 10 godina.

Auto-folije sa legurom metala - ,,sputtered‚‚
U odnosu na auto-folije koje sadrže aluminijum, ove folije se razlikuju po tome, što poseduju leguru metala umesto čistog metala. Ovako se postiže efekat efikasnijeg odbijanja toplote i veći stepen propuštanja svetlosti. Smeštanje legure u auto-foliju je u suštini dugotrajan i komplikovan proces. Sastav legura u značajnoj meri utiče na performanse i efikasnost folija za automobile, a zbog toga najveći broj proizvođača sastav legura u svojim proizvodima čuva kao poslovnu tajnu. Danas je samo nekoliko proizvođača u stanju da primenjuje ,,sputtering‚‚ tehnologiju, i naravno, samo veliki proizvođači poseduju vrlo skupe uređaje koji su neophodni za primenu ove tehnologije. Uprkos tome, i kod mnogo manjih proizvođača možemo naći auto-folije sa legurom metala, pošto oni od velikih proizvođača kupuju osnovni materijal - sirovinu. Proizvodi malih proizvođača mogu imati i određene nedostatke, što ne znači da je njihov proizvod nekvalitetan, ali je sigurno da nije proizveden primenom najnovije tehnologije, pošto veliki proizvođači najsavremeniju tehnologiju proizvodnje nasipanjem metala zadržavaju za sebe i primenjuju pri proizvodnji sopstvenih proizvoda,  a prodaju sirovine tj. osnovni materijal za proizvodnju folija koji je proizveden korišćenjem starijih generacija tehnologije. Garancija za ove proizvode koju odobrava proizvođač, iznosi 10 godina. Ovaj tip folija je na tržištu i u verziji bezbednosnih folija.  

Auto-folije na bazi keramike
Auto-folije na bazi keramike trenutno predstavljaju vrhusko dostignuće u sferi auto-folija i samo najveći proizvođači raspolažu sa odgovarajućom tehnologijom. Izraz ,,keramika‚‚ obuhvata i podrazumeva više vrsta materijala, i folija ne sadrži samo i isključivo sirovine od kojih se proizvode keramički predmeti za domaćinstva, mada to zavisi od vrste proizvoda. Suština ove tehnologije je, da auto-folije na bazi keramike ne sadrže metale i ne ometaju funcionisanje  uređaja u vozilu (mobilni telefon, gps, uređaj za merenje pritiska u gumama), a pored toga, pružaju veoma efikasnu toplotnu zaštitu. Radi poređenja: toplotna zaštita auto-folije na bazi keramike čija je propustljivost svetlosti 50%, približno je ista toplotnoj zaštiti koju pruža auto-folija sa dubinskim bojenjem čija je propustljivost svetlosti 5%. Garancija za ove proizvode je 12 godina.